19 Temmuz 2017 Çarşamba

2400. Yılında Aristoteles - Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile Söyleşi

"2400. Yılında Aristoteles" konulu konferansların açılışı Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi söyleşisi ile başladı.

Felsefe konferanslarının-söyleşilerinin her meslek grubundan her yaştan insanı ilgilendiren etkinlikler olduğunu düşünüyorum. Nasıl ki  insanlığın hayal dünyası, ilerleyişi ve teknik bilgisi, matematik ve sanat altyapısı ile oluşuyorsa felsefenin de böyle bir temel olduğunu hatırlamak hatırlatmak gerekiyor. Çünkü felsefe demek düşünmek demek, sorgulamak sorular sorabilmek demek. Biat eden sorgulamadan kabul eden nesiller yerine soran sorgulayan merak eden nesiller yetiştirmenin yolu felsefeyle başlıyor.  Prof. Dr. İonna Kuçuradi de eğitim sistemizde felsefenin çok küçük yaşlarda başlaması gerektiğini her konuşmasında vurgulamıştır. Başka meselelerle güzel vaktimizi boşa harcadığımız yada vaktimizi çalan yalancı ve yapay gündemler yüzünden evrensel değerlerden gittikçe uzaklaştığımızı düşünüyorum. Ama gün geçtikçe de felsefe konusunda bilgilerimiz bilgiye erişimimiz kolaylaşıyor. Mesele bu bilgiyi, bilgi ağını nasıl kullanacağımız, nasıl somut ve insanlık için faydalı hale getireceğimizdir...

Tabi önce Sorular sorarak; doğru sorular sorarak..

Biraz geç katılmakla beraber, yoğun bir katılım olması sebebiyle de ufak bir bölümü kayda alabildim. Umarım bütün söyleşi görüntülü olarak sosyal medyaya da yüklenir. Biz de dinleme ve paylaşma imkanına erişebiliriz.



" Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi, yeni sezonla birlikte Çarşamba günleri 18:30'da "TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri" programına başlıyor. Felsefe ve düşünce tarihi alanında yapılmaya başlanan söyleşilerin Kasım ayı genel başlığı, Aristotales'in 2400 yaşına basması ve UNESCO'nun 20016 yılını filozofa adaması sonucu "2400. Yılında Aristotales" olarak belirlendi. Platon'la birlikte Batı düşüncesinin temellerini oluşturan Aristotales'i konunun uzmanlarından Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Aristotales'in hocası olarak Platon'u anlatacak... "

TESAK



Söyleşinin soru-cevap bölümünün bir kısmı:

https://www.youtube.com/watch?v=gAYUr8JKoXA&feature=youtu.be


Doğan Sevimbike

Hiç yorum yok: